whiteserv

Valkoviinin tarjoilu ja säilytys – tärkeimmät vinkit

Valkoviini on suosittu juoma, jota nautitaan niin arjessa kuin juhlatilaisuuksissakin. Oikein tarjoiltuna ja säilytettynä valkoviini pääsee parhaiten oikeuksiinsa, ja sen maku säilyy raikkaana ja miellyttävänä. Tässä muutama vinkki valkoviinin tarjoiluun ja säilytykseen.

Valkoviinin oikea tarjoilulämpötila

Valkoviini tulisi tarjoilla oikeassa lämpötilassa, jotta sen aromit ja hapokkuus tulevat parhaiten esiin:

  • Kuivat ja raikkaat valkoviinit (esim. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio) kannattaa tarjoilla noin 8-10 °C:ssa.

  • Täyteläisemmät ja tammitetut valkoviinit (esim. Chardonnay) maistuvat parhaiten hieman lämpimämpinä, noin 10-12 °C:ssa.

  • Jälkiruokaviinit voivat olla vieläkin viileämpiä, noin 6-8 °C.

Voit viilentää valkoviiniä jääkaapissa noin kaksi tuntia ennen tarjoilua tai nopeuttaa prosessia laittamalla pullon jääveden- ja suolaseokseen noin 20 minuutiksi.

Oikean viinilasin merkitys

Valkoviinin säilytys

Valkoviinin oikea säilytys vaikuttaa sen makuun ja laatuun:

  • Avaamaton valkoviini säilyy parhaiten viileässä, pimeässä ja tasalämpöisessä tilassa, kuten viinikaapissa tai kellarissa. Ihanteellinen säilytyslämpötila on 10-15 °C.

  • Kun pullo on avattu, viini kannattaa sulkea tiiviisti ja säilyttää jääkaapissa. Useimmat valkoviinit säilyttävät makunsa 2-4 päivää, mutta tyhjiöpumppu voi auttaa säilyttämään viinin pidempään.

Valkoviinin oikeaoppinen tarjoilu ja säilytys takaavat, että viini pysyy raikkaana ja nautittavana. Muista viilennys, sopiva viinilasi ja asianmukainen säilytys, niin saat parhaan mahdollisen makuelämyksen.

Aiheeseen liittyviä tuotteita