Mitä tullitta ja veroitta EU-maista?

Voit tuoda alkoholijuomia omaan käyttöösi tai lahjaksi, kun tuot tuotteet mukanasi samassa kulkuneuvossa, jolla itsekin saavut Suomeen.

Ohjetasot ovat:

  • 110 l olutta (yli 0,5 %)
  • 10 l muita alkoholijuomia (yli 1,2 %, etyylialkoholi, esim. väkevät juomat, etyylialkoholista valmistetut long drinkit)
  • 20 l välituotteita (max 22 %, kuten aperitiivit, mm. vermutit, katkerot, sherry)
  • 90 l viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 l (sisältää käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit)

Siideriä ja long drinkkejä ei rinnasteta oluihin.

Alkoholin eri ohjetasoihin  kuuluvia juomia ei myöskään voi korvata toisella, jos ei tuo jotain toista.

Matkustaja voi tuoda alkoholia enemmänkin omaan käyttöönsä, mutta tarvittaessa on pystyttävä uskottavasti selvittämään, että ohjetasojen ylittävä osuus tuodusta alkoholista on tarkoitettu omaan käyttöön.

Olutta ei kuitenkaan voida myydä verotta Ahvenanmaalle tai Ahvenanmaalta matkustavalle kahta litraa enempää. Muuten Ahvenanmaahan, kuten myös Kanariansaariin, pätevät samat määrälliset rajoitukset kuin tuontiin EU:n ulkopuolelta.

110 LITRAA OLUTTA

yli 0,5 %
esim. 13 laatikkoa (24 x 0,33 l) + 21 (0,33 l) tölkkiä

90 LITRAA VIINIÄ

60 litraa määrästä saa olla kuohuviinejä, siideriä tai long drinkkejä
esim. 10 laatikkoa (12 x 0,75 l)

20 LITRAA VÄLITUOTTEITA

Max 22 %, kuten aperitiivit, mm. vermutit, katkerot, sherryt
esim. 3 laatikkoa (12 x 0,50) + 4 (0,5 l) pulloa

10 LITRAA MUITA ALKOHOLIJUOMIA

yli 1,2 % etyylialkoholi, esim. väkevät juomat, etyylialkoholista valmistetut long drinkit
esim. 1 laatikko (6 x 1,00 l) + 4 (1,00 l) pulloa

Perhe ja juhlat

Perheenjäseniksi luetaan kaikki samassa osoitteessa asuvat ja samaan talouteen kuuluvat henkilöt. Kuitenkin, jos suoraan ylenevässä ja alenevassa polvessa olevat sukulaiset (vanhemmat, lapset, isovanhemmat) tuovat toisilleen perhejuhliin (esim. häät, syntymäpäivät, muut suuret merkkipäivät) alkoholia vastikkeetta eli lahjana, katsotaan tällainen alkoholintuonti myös tuonniksi omaan käyttöön, vaikka sukulaiset eivät asuisi samassa osoitteessa ja kuuluisi samaan talouteen.

Jos tuot isompia määriä tarjottavaksi esimerkiksi syntymäpäivilläsi tai häissä, sinun on tarvittaessa pystyttävä todistamaan, että kyse on juhlasta.

Huomioi kuitenkin, että tuonti mitä tahansa vastiketta vastaan katsotaan kaupalliseksi, ja on siten verollista määristä riippumatta. Esimerkiksi kaveriporukalle ei voi alkoholia tuoda.