alks.fi

Tuleeko ‘olutmaha’ todella oluesta?

FAKTA TIETOA

Tiesitkö, että olut on maailmanlaajuisesti suosituin alkoholijuoma, erilaisten juomien käyttömäärien taulukossa veden ja teen jälkeen arvokkaalla kolmannella sijalla. Olut on yksi maailman vanhimpia ja suosituimpia juomia, jota on valmistettu jo yli 12 000 vuotta. 

MYYTTI. Oluen nauttiminen paisuttaa vyötärön seutua.

Väite, että olut saa miehen lihomaan, ei pidä paikkaansa. Yksikään tutkimus ei ole osoittanut, että isojen olutmäärien nauttiminen saisi vatsan kasvamaan. Ainut keino oluen nauttimisen ohella myös painon nostamiseen, on valita oluen kyytipojaksi rasvapitoisia annoksia. Olut nopeuttaa aineenvaihduntaa, joten se ei voi millään olla lihomisen syynä. ”Olet sitä, mitä syöt” on totta, ei ”Olet sitä, mitä juot”.

OLUEN TARJOILU LÄMPÖTILA

Aivan kuten valko- ja punaviinien kohdalla, erilaisilla olutmerkeillä on omat suosituksen tarjoilulämpötilan osalta. Yksinkertainen sääntö, jota kannatta olueen kohdalla noudattaa – mitä vaaleampaa ja miedompaa olut on, sitä kylmempänä se pitää tarjota.

Pilsner-tyyppisen olutmerkin tarjoilemiseen sopii alhaisin lämpötila: 3-4°C

Vehnäolutta nautitaan valkoviinin tarjoilulämpötilaan eli 4-7°C jäähdytettynä.

Ale- tai stout-merkkisen oluen ominaisuuksien esiin nostamiseen tarvitaan korkeampaa lämpötilaa. Niiden tarjoilulämpötilan pitää olla 7-12°C

Tummia olutlaatuja on parasta tarjolla melkein huoneenlämpöisenä, 7-12°C.

25 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *